IN BOSNIE LEVEN ARM EN RIJK ‘DOODGEWOON’ NAAST ELKAAR

Voor mijn mediareis ben ik in week 25 door een groot deel van de Balkan gereisd. Hier kwam ik alles te weten de grote etnische tegenstellingen en conflicten in onder andere Bosnië, Servië en Kroatië. Vanaf woensdag 17 juni bezochten ik (Philip), Tim Bosman en René Pronk Bosnië. René Pronk is vrijwilliger van stichting ProPlan. Hier zagen we met onze eigen ogen hoeveel ravage de overstromingen van vorig jaar hadden aangericht.

In totaal kwamen er meer dan tachtig mensen om het leven. Vele honderdduizenden mensen konden niet terugkeren naar hun huizen. Maar nergens anders in Europa leven arm en rijk zo naast elkaar als in Bosnië vertelde René ons. 15 procent van de bevolking is rijk, 5 procent modaal en zeker 80 procent leeft in armoede. In Samac werd dit ons goed duidelijk. Naast een echt krot stond een kast van een villa (zie foto). Nooit eerder heb ik zoiets gezien. Tim en ik geloofden in de eerste instantie onze ogen niet. Ik vroeg aan een bewoner van het linker krot wat voor band hij had met zijn buren. Nonchalant haalde hij zijn schouders op “Prima hoor, hoezo?”

René Pronk vertelde ons dat hij samen met de stichting in Samac al tientallen zwaar beschadigde huizen heeft herbouwd of opgeknapt.

Pronk wilde ons graag laten zien wat er allemaal gedaan was maar eenmaal binnen in één van de huizen kon geen van ons drieën bevatten wat we zagen. Het was een zeer arm gezin in een krot van een huis, maar binnenin stond een van de nieuwste flatscreens. Het zwarte lel van minimaal 60 inch stond pontificaal in de woonkamer.

René (die het nog steeds niet kon geloven) stapt af op de man des huizes om verhaal te halen. Vanaf dat moment komt de aap uit de figuurlijke mouw. De beste man vertelde ons dat hij een cheque van 5000 BM (+/- 2500 euro) had gekregen van de overheid. Dit was (logischerwijs) bestemd voor herstel van het huis. Maar iemand uit het dorp had verteld dat de cheque bijna verlopen was. Toen hebben diverse bewoners lukraak maar wat gekocht om te voorkomen dat de cheque zou verlopen. U raadt het al, het was een fabeltje.

Het grote welvaart contrast was ons al duidelijk. Maar als mensen dan eenmaal kleine beetjes geld verdienen is hun bestedingsplan vaak ver van logisch. Toch vertelde René ons dat dit echt bij de cultuur hoort. “Ze kopen soms liever een nieuwe radio of TV dan kleren voor hun kinderen”. Typisch Bosnië….

Arm-Rijk

Foto: arm en rijk naast elkaar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s