CHEVEL (90) HOEFT NIET OP HULP TE REKENEN VANWEGE SERVISCHE ACHTERGROND

Voor mijn mediareis ben ik in week 25 door een groot deel van de Balkan gereisd. Hier kwam ik alles te weten de grote etnische tegenstellingen en conflicten in onder andere Bosnië, Servië en Kroatië.

Op maandag 15 juni 2015 gingen Tim Bosman en ik onder leiding van René Pronk de bergen van Kroatië in. Hoewel dit land op het eerste gezicht gestructureerd en welvarend oogt, verandert dat beeld snel als je van de drukke wegen af gaat. René woont en werkt in Kroatië als fotograaf en vrijwilliger voor stichting ProPlan. Eén van zijn werkzaamheden als vrijwilliger bij ProPlan is ouderenwerk. Dagelijks bezoekt Pronk eenzame oudere hoog in de bergen van Kroatië.

René Pronk nam ons onder andere mee naar Chevel (spreek uit als tsjevel) deze 90 jarige Serviër woont al zijn hele leven in een houten huisje wat hij zelf heeft gebouwd. Vorige maand overleed de vrouw van Chevel en momenteel is René de enige die af en toe bij hem langs komt. (René Pronk bezoekt 110 ouderen, dus Chevel ziet hij maximaal eens per twee maanden). Het schrijnende aan de situatie van Chevel is dat hij nul hulp ontvangt van de overheid. Hij is voor meer dan 95 procent blind en kan daardoor de nodige hulp juist goed gebruiken. De Kroatische overheid regelt deze hulp echter niet vanwege zijn Servische achtergrond. Na jaren van verdeeldheid en meerdere oorlogen kunnen de diverse volkeren in Kroatië (en de rest van de Balkan) niet normaal samen leven. Overal zijn kleine gebieden met verschillende etniciteit. De verschillende groeperingen kijken of spreken elkaar niet aan.

Tijdens ons bezoek aan Chevel (zie foto) vertelde Pronk mij dat tijdens de tweede wereldoorlog honderdduizenden Serviërs en Kroaten vermoord zijn in diverse genocides. Het grote probleem daarover is dat over en weer wordt ontkent dat dit heeft plaatsgevonden. Dit jaar nog oordeelde het hof van Den Haag dat de Serviërs in de Kroatische oorlog in ieder geval geen genocide hebben gepleegd.

Ik ben van mening dat vanuit Europa of de VN meer gedaan moet worden om de vrede en situatie van leven in Kroatië (en de rest van de Balkan) stabiel te houden. Een nieuwe oorlog kan anders sneller ontstaan dan vele denken. Europa is dit naar mijn mening ook verplicht denk ik aangezien Kroatië sinds 2013 lid is van de Europese Unie.

Chevel

Beeld: Philip Brouwer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s