BOEKRECENSIE: DE NIEUWSFABRIEK

In 2013 schreef – ja, daar is-ie weer – Rob Wijnberg het boek ‘De Nieuwsfabriek’. Aan het begin van dit schooljaar zag ik een optreden van hem op de CHE. Ik heb veel ontzag voor Wijnberg en zijn verdienmodel met De Correspondent. Genoeg reden voor mij om een recensie te schrijven van zijn boek.

Met De Nieuwsfabriek schetst Wijnberg zijn opvattingen over hoe de media ons wereldbeeld vormen. De quote van Mark Twain geeft Wijnbergs kerngedachte goed weer: “Als je de krant niet leest ben je niet geïnformeerd. Lees je de krant wel ben je verkeerd geinformeerd.” Dit past natuurlijk weer haarfijn bij het motto van De Correspondent, het medicijn tegen de waan van de dag.

Wijberg beschrijft nieuws en de actualiteiten zoals wij die kennen als de grootste onopgemerkt gebleven verslaving van de 21e eeuw. Wijnberg noemt nieuws de basis van onze samenleving. Zonder nieuws is er geen politiek, bestuur, democratie of wat dan ook. Het mooie aan dit boek is dat Wijnberg het ook sterk onderbouwt. Door middel van diverse tabellen en cijfers laat hij zien dat nieuws nooit rust. Het gaat 24/7 door.

Aan de hand van drie punten (lekker reformatorisch, meneer Wijnberg) noemt hij de grote tekortkomingen van het nieuws.

  • Nieuws is vaak helemaal niet nieuw. Het overgrote deel van de nieuwsmedia praten elkaar na (kijk maar de #cheselfie actie), ‘Hier moeten wij dan ook iets mee’ is dan een vaak gebruik argument om aandacht te krijgen voor een onderwerp.
  • Het gaat voornamelijk over uitzonderingen. Om dat wat afwijkt van het normale is voor ons nieuws. Vandaar de opmerking “Wie de wereld volgt via het nieuws, weet precies hoe de wereld niet werkt. ”
  • Nieuws is conservatief. Zoomt in op moreel verval, agressie, problemen en communiceert daarmee onbewust dat de wereld er vandaag minder aan toe is dan gisteren.

Toch roepen deze punten die Wijnberg noemt ook meteen vragen bij mij op. Toen vorig jaar Geert Wilders de ‘minder, minder, minder’ uitspraken deed was De Correspondent direct bij. Femke Halsema beschreef in een ellelange tekst hoe zij hierover dacht. Natuurlijk is mevrouw Halsema vrij om te schrijven wat ze wilt. Maar dit gaat toch tegen de principes van De Correspondent en de punten van Wijnberg in zijn boek. De opmerkingen van de PVV-leider lijken mij een schoolvoorbeeld van ‘de waan van de dag’.

Op dat punt na ben ik zeer enthousiast over het boek van Wijnberg en De Correspondent. Als de artikelen iets korter (lees vlotter leesbaar) zouden zijn en soms iets minder links ben ik zeker bereid een abonnement te nemen.

Een echte eyeopener voor mij was het deel waar Wijnberg zegt dat zonder publiek er geen medium meer is. Als de kijkcijfers of abonnees niet voldoende zijn is er geen medium. Terwijl als je een kleiner publiek diepgravend en genuanceerd kan informeren over een onderwerp is dit net zo waardevol (of waardevoller) als een grote groep informeren met iets wat morgen weer voorbij is. In een wereld waarin economie de grootste religie is vergeten we dit te makkelijk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s