BRITSE LUCHTHAVENBELASTING ZEVEN KEER ZO DUUR GEWORDEN IN TWINTIG JAAR

De Britse economie gaat, helemaal in vergelijking met andere EU-landen, goed. Er komen steeds meer banen en de welvaart zit in een stijgende lijn. 5.5 procent van de banen vloeit voort uit toerisme en verwacht wordt dat dit alleen maar gaat groeien. Toch is het Verenigd Koninkrijk een duur land om naar toe te gaan. Alleen al de luchthavenbelasting is nu zeven keer zo hoog als dat het was 1994.

Met het recentelijk gepresenteerde rapport wordt goed duidelijk hoe duur alles is geworden. Vooral The Telegraph schrijft hier  een sterk artikel over met duidelijke grafieken, sterke duiding en hyperlinks. Momenteel is het duurder dan ooit. De grafiek die bij het artikel zit laat duidelijk de stijgende lijn zien van de afgelopen decennia. Wat de meest bezochte toeristische trekpleisters zijn en hoeveel geld er wordt verdiend. Voor iedereen die ook maar van plan is om af te reizen naar het Verenigd Koninkrijk is het goed om dit van te voren helder te hebben. Bijvoorbeeld vliegen van Amsterdam naar Londen (Heathrow) voor minder dan 150 euro, wordt een lastige opgave. Twintig jaar geleden was dit makkelijk gelukt, zo wordt duidelijk in het artikel van The Telegraph.

Momenteel ben ik zelf met mijn mediacompany, een mini-onderneming vanuit school, bezig om een documentaire voor te bereiden in Engeland. Echter is vliegen financieel gezien voor ons echt geen optie. Voor 167 euro zitten we alsnog 24 kilometer buiten Londen. Om naar onze eindlocatie, Brighton te komen zijn we dan nog eens gezamenlijk 200 euro aan openbaar vervoer kwijt. Voor het overgrote deel van de Nederlanders is dit misschien een ver-van-je-bed-show. Maar persoonlijk vond ik het goed om mij hierin te verdiepen; helemaal met het oog op de mediareis. Maar let’s face it, je kunt er zelf niks aan veranderen. Je moet gewoon 74 pond aan luchthavenbelasting betalen wil je met je koffer Engeland binnenkomen. Alleen incasseerde British Airways afgelopen jaar 646 miljard pond aan luchthavenbelasting.

Het opvallende voor mij was dat de twee duurste landen (qua toeristenbelasting), Engeland en Zwitserland, in de Europese Unie liggen maar beide niet volledig meewerken aan het Verdrag van Shengen. De grote plus-kant van dit hele verhaal is de werkgelegenheid. Dit groeit gestaag mee met de steeds duurder wordende toeristaxes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s