VERKIEZINGSUITSLAG ZET VERHOUDINGEN TUSSEN BRITTEN EN ASIELZOEKERS OP SCHERP

Maanden hebben de Britten er naar toegeleefd: The General Elections. Maar de uitslag die er uitkwam had niemand verwacht. Tegen alle peilingen in haalde Cameron een grote meerderheid van de stemmen. Eerder nog leek het erop dat het een echte nek-aan-nek race zou gaan worden tussen Cameron en Miliband. Vrij direct na zijn overwinning kondigde Cameron aan dat hij het asielbeleid wil hervormen. Dit kan voor niet Engelse minderheden nog wel eens grote problemen veroorzaken.

Honderden migranten verblijven op dit moment in het Franse Calais, wachtend tot ze een oversteek naar Engeland kunnen maken. Zowel Nederlandse als andere internationale media besteden regelmatig aandacht aan dit probleem. Het EO-progamma ‘Rot Op Naar Je Eigen Land’ is hier een voorbeeld van. Op dit moment heeft Engeland een asielbeleid vergelijkbaar met Nederland. Maar net zoals in Nederland is er vanuit conservatieve hoek kritiek op dit beleid. Toen Cameron dit weekend zo ruim de verkiezingen won was dit beleid ook één van de eerste punten die hij noemde. Cameron is met de conservatieve party van plan om op korte termijn het asielbeleid flink te hervomen. Echt concreet maken deed hij dit nog niet, maar makkelijker zal het voor asielzoekers in Engeland niet worden.

Voor de Schotten, een minderheid van het Verenigd Koninkrijk, lijkt een nieuw referendum onhaalbaar. Een half jaar geleden stemde daar een piepkleine minderheid (49% vs 51%) tegen afscheiding. De Schotten wilde opnieuw een referendum over deze onafhankelijkheid maar dat lijkt er nu dus niet in te zitten.

Vrij direct na de verkiezingsuitslag kondige Ed Miliband (lijsttrekker Labor Party) zijn vertrek aan. Een grote tegenstelling tussen Miliband en Cameron was altijd het asielbeleid. Met deze winst voor Cameron lijkt het er dus op dat dit een flinke versobering krijgt. Voor de concrete gevolgen zullen we dus nog even moet wachten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s