NEK-AAN-NEKRACE VOOR DE BRITSE POLITIEK

In juni hoop ik met mijn mediacompany af te reizen naar Engeland. Op 7 mei zijn daar weer de parlementsverkiezingen. Afgelopen week publiceerde The Guardian dit artikel hier over:

http://www.theguardian.com/politics/2015/apr/18/ed-miliband-tories-labour-one-nation-conservatives-eu

Een ander meer humoristisch artikel vond ik op de website van BBC News.Hier vergeleek Nigel Farage (UKIP) zichzelf met Gandhi:

http://www.bbc.com/news/election-2015-32364223

De (inter)nationale media staan er vol mee: The General Elections. Volgende week is het zover; dan gaan de Engelse naar de stembus. Maar deze keer staat er misschien wel meer op het spel dan ooit tevoren.

De grote vraag die nu speelt in Engeland is of ze voor of tegen een zogeheten ‘Brexit’ zijn. Een Brexit wil zeggen dat de Britten besluiten de Europese Unie te verlaten. Het huidige kabinet van Cameron is sceptisch over de EU. Dit euro-scepsisme groeide vooral toen de Engelsen volledig onverwacht een miljardennaheffing kregen van Brussel. Maar waar aan de ene kant Cameron’s euro-scepsime heerst, laat aan de andere kant de Labourparty een compleet ander geluid horen. Lijsttrekker Ed Miliband zoekt juist meer toenadering tot Europa. Miliband en Cameron gaan in de laatste peilingen gelijk aan elkaar op. Het wordt dus een spannende nek-aan-nek race voor de Britten op 7 mei. Toch zijn dit niet de enige partijen die het goed doen in de peilingen. Nigel Farage staat er met zijn UKIP partij ook goed voor. Farage staat bekend vanwege zijn felle uitspraken in het Europees parlement en zijn soms onhandige politieke optredens. Deze week nog vergeleek hij zichzelf met Ghandi.

Voor heel Europa zijn deze verkiezingen van groot belang. Er staat misschien wel meer op het spel dan ooit tevoren. Europa heeft er bijvoorbeeld financieel gezien veel baat bij dat Britten binnen de unie blijven. Engeland is economisch en politiek nauw verbonden met Nederland. Dit uit zich alleen al in de Europese samenwerking. Maar ook als het gaat om de toekomst van het asielbeleid wordt er erg op Groot Brittannië gelet. Cameron wil namelijk het asielbeleid volledig op de schop gooien.

Wie zich persoonlijk wil verdiepen in de hele Engelse politiek moet zich voorafgaang wel verdiepen in het Britse krantenlandschap. Voor mij was het heel opvallend om beide (grote) partijen naast elkaar te zien op verschillende nieuwswebsites. The Guardian en The Independent zijn vooral gericht op the Labor Party. Anderzijds schreef The Telegraph voornamelijk over Cameron’s Conservative Party.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s