De Verzuimpolitie (2013) Ton van der Ham en Manon Blaas

Een spannend, inspirerend en boeiend boek dat gaat over het VerzuimReductie, het grootste commerciële verzuimbedrijf van ons land.

VerzuimReductie controleert of de werknemers wel echt ziek zijn en noteert alle persoonlijke en medische gegevens in slecht beveiligde datadossiers. Vervolgens delen ze deze gegevens met werkgevers. Daarnaast zet het bedrijf de zieke werknemers ook onder druk. Om ze zo weer zo snel mogelijk op de werkvloer te hebben. Voormalig autohandelaar Marcel Wenting en oud-profvoetballer Jan van Halst geven samen leiding aan dit bedrijf. Ton van der Ham en Manon Blaas onderzoeken namens ZEMBLA dit bedrijf en komen tot de conclusie dat er diverse illegalen praktijken plaatsvinden. Dit boek bevat nieuwe onthullingen over de verzekeraars en verzuimbedrijven in Nederland.

Zowel het boek als de twee Zembla uitzendingen vind ik van hoog journalistiek niveau. Een vraag die ik tijdens het lezen van het boek krijg is hoe ze het financieel voor elkaar hebben gekregen. Het produceren van de afleveringen en het schrijven van het boek kosten natuurlijk heel wat manuurtjes. Hoe hebben Van der Ham en Blaas de VARA en de uitgever kunnen overtuigen? Het onderzoek had op meerdere momenten uit elkaar kunnen klappen. Als Wenting de deur dicht had gegooid, hadden ze misschien wel moeten stoppen met maken van deze documentaire. Dus mijn vraag is hoe ze de VARA en hun uitgever hebben kunnen overtuigen dat dit onderzoek de moeite en het geld waard was.

Dit boek heeft mij tot meerdere nieuwe inzichten gebracht. Het grootste is toch wel hoe onwijs veel tijd een goed onderzoek kost. Het is echt knap hoe Van der Ham en Blaas dit hebben gedaan. Ze zijn er maanden mee bezig geweest. Nu hebben ze het geluk dat ze het in opdracht van de VARA deden en ze dus een geldschieter hadden. Het lijkt me echt onmogelijk om een boek en televisieprogramma zo mooi als dit te maken, als freelancer. Ik, als audiovisueel journalist, leer ook erg veel van de uitleg van beide. Ze beschrijven hoe het maken van een ZEMBLA-aflevering in z’n werk gaat. Leerzaam en nuttig voor iedere (audiovisuele) journalist!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s